Cauzele stresului muncii de acasa:

Oare cui îi place să nu aibă de ales, să aibă tot timpul din lume pentru muncă și mai puțin acces la orice altceva, să aibă de pregătit masa de trei ori pe zi, să fie singur sau, la capătul celălalt, să nu apuce să ia o pauză de la ceilalți și să nu aibă deloc timp personal ?  În plus, facem un efort constant mental și emoțional de adaptare la condiții neprietenoase, restrictive, de incertitudine, fără ca eforturile nostre să se vadă în rezultatul global mult așteptat- eliminarea amenințării cu îmbolnăvirea și neutralizarea acestui virus.

Cum recunosc daca si eu sunt stresat de munca de acasa?

Stresul ia multe forme. Cel legat de WFH (Work from home) în pandemie arată cam așa:

  • Pierzi șirul sarcinilor sau a ceea ce ai de făcut,
  • Nu termini sarcinile la timp,
  • Dispoziția este schimbătoare : acum te înfurii, acum râzi, acum ești gata să plângi,
  • Te simți descurajat, resemnat,
  • Te simți vinovat că nu ești productiv,
  • Lucrezi mai mult de 8 ore pe zi,
  • Nu poți adormi, pentru că ai lucrat până noaptea târziu,
  • Sari peste mese sau mănânci la masa de lucru în timp ce lucrezi,
  • Te simți prea obosit ca să faci mișcare sau un pic de sport,
  • Ignori telefoanele de la prieteni sau de la familie pentru că ai fost în prea multe call-uri azi.

Ce pot face pentru a gestiona stresul legat de lucurul de acasa?

Redu multi-tasking-ul : chiar dacă ai un « masterat » în a scrie emailuri și a participa la un call în același timp, să le faci pe ambele în acelați timp consumă mult mai multă energie decât dacă le-ai face separat. Asta pentru că în realitate nu putem face mai multe lucruri în același timp, ci doar mutăm atenția și concentrarea de la o sarcină la  alta, ceea ce este obositor.

Ia mini-pauze: dacă munca ta presupune un lanț de call-uri, fiecare de o ora, te regășeti ieșind dintr-un call și intrând în altul fară pauza care ar fi fost dacă trebuia să mergi pe coridor, să schimbi camera și să mai saluți colegii pe care îi întâlneai pe traseu. Toți colegii pot fi în aceeași situație. Uneiori este util să reconsideri durata întâlnirilor la 50 de minute pentru call-urile de 1h sau la 25 de minute pentru cele de 30. În aceste mini pauze, ridică-te, întinde-te, uită-te pe geam pentu a-ți odihni ochii.

Pune limite între viața personală și cea profesională : pentru a sparge cercul muncii constante și al epuizării, ai nevoie să fixezi niște limite :

  • Lucrează doar între orele stabilite,
  • Creează acasă un spațiu sau un colț de lucru. Nu lucra în pat, pe canapea și oriunde te nimerești,
  • Nu răspunde la email în afara orelor de muncă (poate dacă scoți notificările sau accesul la inbox este mai ușor),
  • Servește masa departe de computer,
  • Nu lucra în weekend,
  • Respectă timpul tău de tranziție la muncă și de la muncă-acasă, ca înainte de pandemie. Ia o pauza de 20-30 de minute înainte să începi munca și opauză după ce ai terminat înainte « să ajungi acasă ». Acest timp permite creierului să facă tranziția și este o pauză, mai ales pentru cei dintre noi care au copii și au greu o pauză.
  • Oferă-ți timp de muncă flexibil, din când în când.

Programează-ți un timp personal în fiecare zi: Respectă timpul tău de tranziție la muncă și de la muncă-acasă, ca înainte de pandemie. Ia o pauza de 20-30 de minute înainte să începi munca și o pauză după ce ai terminat înainte să ajungi acasă. Acest timp permite creierului să facă tranziția și este o pauză, mai ales pentru cei dintre noi care au copii și au greu o pauză. În această pauză poți face ce făceai în drumul dintre servici și casă sau poți profita să faci ceva ce îți face plăcere sau mișcare.

Fă mișcare : exercițiul fizic, fie că este în casă, afară, mers, alergat sau orice altă variantă este cel mai renumit și mai eficient antidot al stresului.

Conectează-te cu un coleg sau cu un prieten : acum suntem într-o perioadă în care suntem deconectați de ceilalți și asta creează singurătate și sentimente nu tocmai plăcute. Poți vorbi regulat cu familia, cu un coleg sau cu un prieten despre cum sunteți în această perioadă, puteți râde împreună, înjura împreună, important este să nu fii singur. Pentru unii dintre noi și un psiholog poate ajuta într-un mod diferit decât familia sau prietenii. Important este să nu-ți dai prilejul te simți singur.