Ce este anxietatea?
Anxietatea este un termen care descrie o stare interioara de neliniște, agitație, disconfort.
Cauze anxietate in pandemie:
Anxietatea este o reacție frecventă pe care unii dintre noi o pot avea în acest context al pandemiei. La bază, anxietatea este o reacție de frică, care nu are un obiect anume. Această reacție emoțională face sens în acest context în care : există o amenințare reală cu îmbolnăvirea, în care mass-media ne invadează cu partea neplăcută a știrilor, în care nu am acces la ceilalți și la resursele mele de a mă simți bine, în care am foarte puțin control asupra ceea ce se întâmplă, în care există multe necunoscute și mult nu știu global. Anticipările negative sau îngrijorările sunt “probleme împrumutate din viitor”, nu există încă, nici nu suntem siguri că vor apărea, dar ne preocupăm de ele. O facem pentru că credem că într-o anumită măsură ne ajută să ne organizăm, să planificăm, să fim pregătiţi.
Cum imi dau seama daca sufar de anxietate cand muncesc de acasa?
Atunci când modul nostru de funcționare este descries de anxietate, putem observa la noi câteva dintre următoarele lucruri.
- îngrijorare excesivă, gânduri de tipul Dacă …,
- scenarii/ anticipări negative despre cum se vor întâmpla lucrurile,
- neliniste sau senzatie de nervozitate sau „la limită”,
- ușor fatigabil,
- dificultati de concentrare sau senzatia ca „dispare totul din minte”,
- iritabilitate,
- tensiune musculara, corpul este încordat,
- dificultăți de somn,
- dificultatea de a mă relaxa,
- respirație alertă, uneori senzația de sufocare sau de nod în gât,
- palpitații, dureri de cap, amețeală,
- creșterea consumului de substanțe care au ca efect reducerea anxietății.
Ce pot face pentru a gestiona anxietatea in pandemie?
- Acționează mai mult în plan real, concret: Îngrijorările sunt un fenomen normal, fiecare persoană se îngrijorează mai mult în anumite momente din viaţă. Dacă te surprinzi îngrijorându-te în ce mai mare parte a timpului, atunci trăieși mai mult în capul tău și este timpul să treci la acțiune. Fă diferența între îngrijorările productive și cele neproductive. Îngrijorările productive sunt cele pe care le poți transforma într-un plan de acțiune astăzi și te pot ajuta să rezolvi rezonabil problema. Centrează-te pe o problema care are un răspuns. Centrează-te pe o singură problemă o dată, nu pe un lanț de probleme.
- Întreabă-te : Ce acțiune productivă pot face acum ? Dacă nu este nici una, înseamnă că îngrijorarea ta este neproductivă și că este momentul să accepți o doză de incertitudine.
- Recunoaște lucrurile care le poți controla și cele pe care nu le poți controla : Cu cât te gândești la lucrurile care nu sunt în controlul tău cu te vei simți mai anxios. Gândește-te la lucrurile asupra cărora poți avea niște control în această perioadă, cum ar fi : cum să îți utilizezi timpul liber, cum să te întâlnești cu prietenii, ce știri să citești etc.
- Acceptă soluții imperfecte : De multe ori nu ne simțim liniștiti decât dacă suntem siguri și căutăm soluții perfecte; credem că acestea ne aduc siguranță sau garanții. Dăți voie să experimentezi cu soluțiile imperfecte. Aceste soluții imperfecte și rezonabile sunt cele la care avem acces mai ușor acum și care ne ajută să avansăm în acestă perioadă.
- Redu expunerea la mass-media: dă unfollow la sursele de dramă suplimentară și nenecesară, alege tu știrile pe care le citești și nu lăsa televizorul sau alte surse să aleagă ce informație ajunge la tine, alege tu momentul zilei care este potrivit pentru tine pentru a te upgrada cu informații.
- Distinge între scenariile posibile și cele probabile : Orice este posibil să se întâmple atât pozitiv cât și negativ. Evalueză rata de probabilitate a acestor scenarii. Poți descoperi că este mult diferită de 100%. Fă un plan de acțiune și acționează pentru a menține redusă sau pentru a scădea această probabilitate.
- Cere ajutor specializat.