Ce este oboseala pandemiei?

Ne-am săturat să ne întoarcem din drum că ne-am uitat masca acasă, sau să fim atenți și la asta, ne-am săturat să stăm în casă, să păstrăm distanța, ne-am săturat că nu poți citi sau vedea nimic fără să nu fie vorba de COVID 19, ne-am săturat de dezinfectante ! Și mai presus de toate cred că ne-am săturat să facem toate acestea fără să știm pentru cât timp. Mobilizarea pentru o anumită perioadă de timp, generează nevoia de o pauză după ce trece acea perioadă de timp. Lucru care nu este posibil acum, ci din contra … avem al doilea val.

Cum imi dau seama daca si eu sunt afectat de oboseala pandemiei?

  • Deși dormi suficient, te simți obosit.
  • Simți că ai mai puțină răbdare și că ești mai iritabil/ă.
  • Te deranjează lucruri care înainte nu te deranjau.
  • Nu mai faci lucrurile pe care le făceai înainte și îți făceau plăcere.
  • Simți că ți-ai pierdut speranța.
  • Consumul tău de alcool/ țigări/ mâncare a creșcut.
  • Este din ce în ce mai greu să-și menții concentrarea.

Cum pot scapa de „oboseala COVID”?

Structureaza-ți ziua:

întotdeauna rutinele ne ajută să ne simțim în control, să avem predictibilitate și sens. Fă tot ce poți să te trezești la acceași oră dimineața și să te culci la aceeași oră seara. Menține aceleași ore de masă. Nu sări peste mese. Planifică ca măcar una dintre mese să fie împreună cu cineva, fie fizic, fie la telefon măcar (știm că mâncatul de unul singur nu este ușor). Planifică ca weekendul să arate diferit de zilele din timpul săptămânii. Fă tot ce poți să stai cât mai mult afară în aer liber, măcar în weekend.

Socializează și conectează-te cu ceilalți:

acum este mai important ca niciodată. După ce ai stat toată ziua cu ochii în ecran pentru muncă, pentru școala copiilor, cel mai bun loc de socializare este afară, direct, fără ecrane. Oferă-ți prilejul de a te vedea direct cu oamenii, păstrând distanța fizică, dar nu și cea emoțională.

Ai grijă de corpul tău:

mâncatul sănătos, hidratarea, mișcarea și somnul sunt lucrurile pe care ne putem baza atunci când vrem să ne creștem nivelul de energie, cheful și buna dispoziție.  Înlocuiește alcoolul, fumatul sau mâncatul de junkfood cu contactul cu cineva. Aceste comportamente nesănătoase ne fac să ne simțim mai obosiți și mai deprimați. Fă-ți un obicei din a ieși zilnic afară pentru 15-20 de minute.

Nu seta dead-line-uri arbritare:

uneori ca să ne motivăm avem tendința de a seta deadline-uri arbitrare. Nu te astepta ca lucrurile să revină la normal în 2021, imediat. Nu știm exact  cumva fi. Dead-line-urile arbitrare ne predispun la dezamagire.