Cauze nervozitate in pandemie

În această perioadă suntem puși în legatură cu instinctele noastre primare. Funcționăm pe modul de supraviețuire; sistemul nostru nervos este construit să detecteze pericolul și să ne ajute să ne protejam. Se activează sistemul nostru nervos vegetativ simpatic, se descarcă multă adrenalină, simțurile ne sunt ascuțite și corpul nostru este încordat, gata să detecteze pericolul și să ne apere prin fugă sau luptă. Reacțiile de enervare/iritabilitate /nervozitate sunt reacții normale atunci când funcționăm pentru un timp prea lung în modul de supraviețuire și în deprivare.

Cum imi dau seama?

Enervarea este o reacție de protest atunci când nevoile noastre nu sunt satisfăcute, zilnic, pentru mai mult timp. Putem observa la noi unele dintre aspectele următoare :

 • direcționăm nervozitatea noastră la adresa celorlalți și izbucnim sau ne certăm mai ușor,
 • direcționăm nervozitatea pe noi înșine și suntem mai intransigenți,
 • ne centram în special pe pericol și suntem hipervigilenți,
 • percepem informațiile neutre sau ambigue ca periculoase sau ostile,
 • suntem furioși pe lucrurile care se întâmpla în jur,
 • ne enervăm din nimic,
 • ne centrăm pe amenințare, nu mai suntem deschiși către ceilalți,
 • avem resentimente,
 • avem tendința de a controla,
 • ne simțim epuizați de vigilență și de emoții și ca urmare protestăm-ne evervăm.

Sfaturi pentru a-ti tempera furia in pandemie

Validarea furiei :

 • Să ne dăm dreptul să fim furiosi. Furia este o emoție normală care face parte din răspunsul nostru de supraviețuire și corespunde luptei din binomul « fugă și luptă ». Dacă nu recunoaștem furia și nu ne dăm dreptul să fim furioși, ajungem să proiectăm această emoție asupra celor dragi și să avem comportamente nedorite la adresa lor. Este util să conștientizăm că nu putem folosi lupta și furia practic (nu putem lupta fizic cu virusul), dar putem folosi energia furiei ca să facem diferite comportamente de protecție sau planuri de salvare fizică și emoțională.
 • Răspunsul natural al nostru ca specie la deprivare este protestul, revolta ! Enervarea/nervozitatea sunt emoții normale în această perioadă și este normal să le avem cu atât mai mult cu cât trăim din cele mai diverse deprivari : nu ne putem plimba, nu ne putem vedea cu cei dragi, nu putem merge la film, nu putem călători … Cenzurarea sau înăbușirea furiei face ca ea să crească sau să iasă acolo unde nu trebuie. Validarea, acceptarea și ascultarea ei, aduce liniște, sentimentul de întelegere și de conexiune. Acestea dau o pauză sistemului nervos de la modulul de supraviețuire.

Resetarea așteptărilor

Un lucru util acum când acest modul de supraviețuire se prelungește prea mult este să ne resetam așteptările de la noi și de la ceilalți pentru a potrivi aceasta realitate. Trăim o perioadă care poate deveni o experiență traumatică colectivă sau un succes. Nu ne putem simți și comporta ca și cum nimic nu se întâmplă doar pentru că stăm în casă și suntem « feriți ». Emoțional și psihic suntem impactați de faptul că trăim această amenințare și consecințele ei globale. Ne vomcomporta diferit, vom gândi diferit, vom iubi diferit, vom reacționa emoțional diferit.

Reducerea presiunii

Asta înseamna să reducem presiunea pe care o punem pe noi,  de a  face ce nu am făcut, de a fi un părinte mai bun sau un partener mai bun decât în condițiile obișnuite, să ne dam voie să avem zile în care nu putem, nu știm, în care nu facem ce ne-am propus.

Reducerea autocriticii sau criticii adresate altora

Noi și fiecare dintre noi face ce poate mai bine cu toate emoțiile acestei perioade. Acum ne simtim speriați, apoi ne simțim plini de speranță și avem energie două zile, ca mai apoi să ne ieșim din pepeni pentru te miri ce.